nikoli nisem bila neka blazna ljubiteljica večine ljudi. že kot otrok sem se izogibala neznancem in vedno potrebovala celo večnost, da sem nekoga sprejela v svoj mali svet. če mi nekdo ni bil všeč, sem ga držala na distanci. starejša kot sem, manj ljudi mi je všeč. verjetno bom nekoč končala kot osamljena stara prdulja, ki jo bodo požrle lastne mačke.

zadnje čase mi grejo še posebej na živce tako imenovani instant razsvetljenci. to so ljudje, ki so še včeraj vase zmetali ogromne količine junk fooda, mesa, se nacejali z alkotom, po možnosti zadevali z vsemi možnimi jajci, kupovali samo ”znamke”, torej cunje proizvajalcev, ki so jih imeli za statusni simbol, čeprav, roko na srce, to po vsej verjetnosti niso bili, in tako dalje. ti ljudje so se očitno neke noči, ko jim prenažrtost z ogljikovimi hidrati ni dala spati, naenkrat zavedli nečesa. to spoznanje je bilo verjetno nekaj najglobljega, kar se jim je kdaj zgodilo, kar pomeni, da je v nekem smislu resnično šlo za razsvetljenje. torej, posvetilo se jim je to, kar se je nekaterim že tam nekje na začetku pubertete: končno so se zavedli, kako prazno in nesmiselno je človeško življenje. morda sicer spoznanje ni bilo tako univerzalno, in je zajelo le njih same. torej zavedli so se, kako brezvezna je njihova služba, kako prazno njihovo preživljanje prostega časa, kako plehki ljudje okrog njih. obšla jih je nenadna tesnoba, mini napad panike, občutek brezizhodnosti – zadeve pač, ki jih nekateri občutimo skoraj na dnevni bazi.

da bi se malo potolažili, so začeli brskati po spletu, googlati besede kot so ”smisel”, ”življenje”, ”duhovnost” in se hitro navdušili nad new ageom. naslednji dan so bili novi ljudje: vegetarijanci ali tisti drznejši celo vegani, ki vsak dan na svojem fejsbuk profilu objavijo svežo modro misel, od svojih ”prijateljev” zahtevajo, da izrazijo všečnost kaki dobrodelni akciji in s tem rešijo življenje vsaj enemu afriškemu otročku, in se čutijo poslane deliti nasvete svojim izgubljenim kolegom. naenkrat tudi postanejo borci za pravice živali, nošenje krzna primerjajo s holokavstom, pri tem pa spregledajo, da sami še vedno nosijo usnjene čevlje. (če jim to omeniš, se sklicujejo na to, da je usnje itak stranski produkt.) svojim sodelavcem med kosilom navdušeno razlagajo o obvladovanju novega položaja pri jogi, ki so jo tako neskončno vzljubili, ter o napredovanju v naslednjo stopnjo meditacije.

hrana kmalu postane njihova največja obsesija. seveda mora biti vsa zelenjava in sadje bio, eko, regionalno in fair-trade, obroki po možnosti surovi in sladkani izključno z agavinim sirupom ali nepredelanim medom. njihov fejsbuk profil pogosto krasijo fotografije njihovih umetelnih kosil, ki so videti kot poročni cvetlični aranžmaji. obvezno morajo poročati o svojih jutranjih joggingih, popitih količinah zelenega čaja in bio nedeljskih brunchih. če imajo, bog ne daj, slučajno naraščaj, ga seveda oblačijo izključno v organski bombaž, hranijo z biokašicami z dodatkom spiruline in kupujejo samo ročno in lokalno izdelane igrače iz naravnih materialov. seveda njihov komaj dveletni krištof že tekoče govori pet jezikov in obvlada kungfu. in je vegan, normalno. po lastni izbiri.

vsem tem instant razsvetljencem, ki se počutijo poslane, da razsvetlijo še vse nas ostale, bi rada sporočila: WE DON’T FUCKING CARE!

obdržite svoja newagevska jajca zase. nam pa pustite naš cinizem in mizerijo in zavedanje o nesmiselnosti sveta. ker, kakorkoli boste obračali, svet bo ostal nesmiseln. in če ste se odločili, da boste praznino polnili z veganskimi zvarki in stojo na glavi, prav. mene pač po veganski hrani napenja in preveč boli vrh glave za stojo. zato raje pizdim. in moram reči, da se po temle zapisu že bolje počutim.

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “instant razsvetljenci”

 1. barbara pravi:

  Aha :)

 2. Marija pravi:

  Hahaha… jst sm tut vcasih pizdila nad takim folkom in se naslajala nad tem, da jih preziram. Ampak eventuelno sem se tega navelicala. Zdaj jih enostavno ne vidim. Na FB sem skrila/blokirala ta glasne, v RL se jih izogibam na delc. Se celo od jumbo plakatov, ki negujejo tak slog zivljenja, se obracam stran.

  Sem pa po letih kritike zacela pit zeleni caj. Zal zaradi zdravstvenih problemov, ne smem vec piti kave v taki kolicini kot vcasih. Tko da, vcasih je treba pojest tut zarecen kruh oz. spit zeleni caj. ;-)

 3. Ericsson pravi:

  “in je vegan, normalno. po lastni izbiri.”

  Pri tem stavku sem pa dokončno s stola padel :D

 4. nalivka nalivka pravi:

  Ah, ja, ta prekrasni new-age in trume, ki poceni modrosti za 2€ grabijo in požirajo kot kokice. Ko vsaj ne bi bilo tega večnega pametovanja, potem bi se dalo brigati zase, pogledati stran. A interakcija z njimi postane kot pogovor z Jehovimi pričami. Malce meditacije, malce zen budizma, mimogrede še kak totem in kaka aboridžinska modrost, ki jo človek lahko najde na internetu po triminutnem googlanju in voilá, človek najde smisel življenja. Ki je pravzaprav zgolj poceni modna muha, tržna niša, skratka še en način, kako množicam prodati … katerokoli neumnost že pač.

  Žalujem, da tvojega bloga nisem odkrila že prej. Cheers!

 5. eva pravi:

  si me nasmejala ;) lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !